Składniki:
(dla 2 osób)
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyzeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Sos:
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 1 mały kartonik koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
- słodka i ostra papryka do smaku
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z mięsem dodając pozostałe składniki. Z masy formujemy kotleciki i odkładamy pod przykryciem do lodówki.
2. Przygotowanie sosu zaczynamy od przelania jogurtu naturalnego do rondelka. Podgrzewamy go na wolnym ogniu, a gdy jogurt stanie się ciepły dorzucamy przeciśnięty czosnek i chwilę mieszamy. Następnie dodajemy porcjami koncentrat pomidorowy, ciągle mieszając i stale podgrzewając. Na koniec doprawiamy przyprawami i mieszamy jeszcze parę minut.
3. Kotleciki smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy z gorącym sosem i brązowym ryżem.
3. Kotleciki smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy z gorącym sosem i brązowym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz